Medication Policy

It is pre-school policy that the written permission of the parent / carer must be obtained before medication may be administered to a child. Medication is received, stored and handled on the pre-school premises under this strict understanding. The parent / guardian / carer is asked to sign a general Declaration of Consent Form.
When a child is admitted to the pre-school, details of any medication that the child is currently receiving are required to be disclosed to the pre-school staff by the parent / guardian / carer. Where it is necessary to medicate during a pre-school session the parent / guardian / carer is requested to complete and sign a specific Authorisation for Special Medication Form. 
Medication may be oral (tablets, linctus, syrups etc), topical (creams & ointments), or nasal-pharyngeal (pre-filled inhalers). Where antibiotics have been prescribed for chronic conditions it will be requested that the child be excluded from the pre-school until the condition is cured to prevent undue cross-infections.
Pre-school staff WILL ONLY administer medication to the child under the following conditions:

Where medication is prescribed by a GP as part of a treatment regime. Over-the-counter medicines or homeopathic remedies will NOT be administered unless it is Calpol or a substitute.

Where administering medication does not require injecting or intimate contact with the child (including eyes and ears).
Where administering medication does not require a level of medical or technical knowledge for which pre-school staff are not qualified.

Where each item of medicine is packaged in its original container from the pharmacy, and clearly labelled by the pharmacist with the child’s name, description of medicine, quantity of medicine, and instructions for administration. Pre-school staff will NOT accept medication in any other type of container.

All medication received into the pre-school is logged onto a Medicine Accountability Form. This Form provides for recording medicines received, and those returned to the parent / guardian / carer following discontinuation of use or completion of the course of treatment. 
All medicines are stored in accordance with the instructions of the pharmacist or the medicine manufacturer (refer to container or package label as appropriate):

Except where low temperature storage is required all medicines are kept in a locked cupboard in the pre-school classroom.

Medicines requiring low temperature storage are kept in a locked container, which is kept in the domestic refrigerator. The temperature of this refrigerator is checked weekly with a calibrated thermometer; readings in excess of 7oC are reported to the pre-school manager for appropriate action.

The pre-school manager is responsible for the safe keeping of the keys to the Medicines Cupboard and refrigerator storage containers.
Medication may only be given to a child by a qualified staff member.

 Each instance of administering medication is recorded on a Medicines form 

The following details are recorded:
Date
Name of child
Type of medicine
Dosage given
Time given
Signature of qualified staff member
Signature of second staff member (as witness)
Signature of parent / carer
Unused medication is returned to the parent / carer and logged onto the Medicine form.
Details provided by the parent / carer on the original Registration Form will include provision of an emergency contact number and any other information relevant to emergency medical treatment of the child. Where a child requires emergency medical treatment the parent /carer will be notified immediately.
Links to Statutory Framework for the EYFS section 4
